Jakie kruszywo, taka jakość masy betonowej

Beton składa się w około 70% w kruszywa. Jego właściwości znacznie przekładają się na jakość mieszanki betonowej. Jeśli zależy nam na dobrej jakości betonu, powinniśmy zainwestować w dobrej jakości kruszywo. W znacznym stopniu wpływa ono na konsystencję betonu, urabialność, pompowalność oraz wydzielanie wody.

Określa też właściwości betonu po zastygnięciu, m.in. to czy będzie wytrzymały, wodoszczelny, jaką będzie miał odporność i ścieralność. Wyznacznikiem klasyfikacji kruszyw jest również ich uziarnienie. Wyróżnia się więc kruszywo: drobne, grube i bardzo grube.

Wielkość ziaren kruszywa zaleca się dopasowywać do wymiarów i stopnia zbrojenia elementu, w którym to kruszywo będzie wykorzystywane do wyrabiania betonu. Im większy element, tym większe powinny być ziarna zastosowanego kruszywa. Od kształtu ziaren zależy urabialność mieszanki betonowej, a co za tym idzie — zużycie cementu i w efekcie wytrzymałość betonu. Materiał można podzielić na klasy i gatunki oraz marki. Klasa wyrażana jest w liczbach i wskazuje na jakość surowca używanego do produkcji nawierzchni, gatunek uwzględnia normy przedmiotowe, odmiana – zawartość gliny, a marka oznacza klasę betonu.

Dokładne określenie parametrów kruszywa można określić za pomocą specjalnych próbek analitycznych, które określają stopień wilgotności, nasiąkania, procentowego udziału masy poszczególnych frakcji, wskaźnika uziarnienia piasku, wielkości ziaren, ilości pyłów i zanieczyszczeń, zawartości ziaren słabych i mrozoodporności. Nasza firma Marmix specjalizuje się w dostarczaniu kruszywa na terenie Lublina – kruszywo Lublin to nasza specjalność. Zwracamy uwagę przede wszystkim na jego parametry. Musi być ono przebadane i sprawdzone pod kątem właściwości technicznych, dopiero wtedy możemy polecić je naszym klientom.