Ekstruzja żywności, pasz, co warto wiedzieć?

Ekstruzja żywności jest to przetwarzanie surowców i materiałów pochodzenia biologicznego na pasze, opierające się na ich przetłaczaniu przez specjalne ekstrudery w wysokiej temperaturze – od 140 do 180°C oraz pod wysokim ciśnieniem do komory schładzającej.

Ekstruzja znacznie poprawia przyswajalność składników pokarmowych. Dzięki metodzie ekstruzji można pozyskać: żywność śniadaniową tj. przekąski, chrupki, płatki zbożowe, pieczywo chrupkie, błyskawiczne makarony, paszę dla zwierząt domowych i ryb, napoje instant i odżywki dla dzieci, cukierki, żelatynę, gumy do żucia, czekolady. Dzięki wykorzystaniu metody ekstruzji można uzyskać takie korzyści, jak: otrzymanie drobnej struktury łatwej do strawienia, przetworzenie białek i podniesienie wartości energetycznej paszy, dezaktywację surowych enzymów, bardzo duże obniżenie zawartości antyodżywczych substancji wraz z naturalnymi toksynami.

Innymi zaletami ekstruzji żywności, pasz jest sterylizacja (temperatura i ciśnienie wytępiają bakterie, pleśnie i inne niekorzystne organizmy i szkodniki), kleikowanie skrobi (w trakcie ekstruzji skrobie i cukry złożone rozkładają się na proste, dzięki czemu poprawia się strawność paszy), homogenizacja i możliwości formowania różnych kształtów paszy wykorzystywanych na potrzeby karm dla psów i zwierząt domowych – czytaj więcej o ekstruzja pasz. Żeby zachować stabilność produktów pod względem jakości, smaku i konsystencji należy skrupulatnie regulować temperaturę. W zdecydowanej większości sytuacji powinno się wybierać pomiędzy kilkoma wariantami produktów, z uwagi na co wymagane jest elastyczne ustawianie oraz dokładne automatyzowanie regulacji temperatury procesu. Równie istotne jest zapewnienie wysokiego poziomu bezpieczeństwa eksploatacji wraz z efektywnością energetyczną. Firma Consfood od 1990 roku świadczy usługi konsultingowe z zakresu ekstruzji żywności i pasz.

Mamy szerokie doświadczenie, dobre kontakty z producentami maszyn oraz ośrodkami naukowymi, które zajmują się aplikacją ekstruzji w przetwórstwie rolno-spożywczym. Pomagamy wdrażać produkcję ekstrudatów oraz doradzamy, jakiej użyć technologii, asortymentu produktów i maszyn produkcyjnych – tu znajdziecie linie produkcyjne do ekstruzji pasz.